Facebook LinkedIn E-mail RSS

Ubalanse kan bli sexmisbruk eller sex-avhengighet…..

Published on 28/07/2012, by

Det ergelige og… fascinerende… med avhengighet er at vi har både kjemiske avhengigheter (piller, alkohol, mat, sukker, “drugs” og annet som endrer modus i hjernen veldig lett…) -og-  vi kan omforme dette i aktiviteter, gjerninger. Iblandt er det relatert til handlinger. Shopping og spill er slike avhengigheter. Handlinger vi ikke kan la være å gjøre omigjen og omigjen for å oppnå den etterspurte “feelingen”. ….Litt vanskelig å si om sex for kortvarig nytelse er misbruk fordi mange er helt åpne på det. Men det går utover oss selv om vi er avhengig. Da har vi “tappat koll”.

– Når vi er sex- eller kjærlighets-addict kan vi romantisere og sexualisere relasjoner og gjøre partneren til objekt. Et luftslott er bygget rundt det hele og følelser som intimitet/nærhet kan være overkjørt av kick, sensasjon, intensitet…

Det er en test i en artikkel lenger ned. Det er 15 eller 20 spørsmål. Den artikkel (fra 2011) har tatt med svenskenes tester og mulig behandling, dog er det så ferskt i Norge at det ikke er mange med sex på reportoaret i norske klinikker for avhengighet. Veldig veldig få kan innse at forholde(ne) er ‘fake’ og sexuallivet er en flukt, vi ringer ikke OM det. (Kun noen få..).

Sex er likevel den mest økende bruk av Short Term Energy Relieve Behaviour (STERB). Som gir en kort opptur (som sukker istedenfor mat gir…) og en påfølgende nedtur. Det var kanskje ikke det du egentlig ønsket innerst inne.

Men du blir sett og bekreftet. Det gir en dopamin og oksytocin (og serotonin)  forhøyning som kan være euforisk som i forelskelse (da er det vel en mening med det) eller det bare føles som et verktøy eller knep for å bli verdsatt og berørt…

Avhengigheten kan være å ha makt over andre og. Være begjært. Ha kontroll til en viss grad og få oppmerksomhet.

Sett fra et kvinneståsted; om man tar hoppet fra fjellet,  shoppingskicket, mat-orgien eller en manns begjær /sex som Short Term tilfredstillelse (STERB) så er det oftest det samme som alkohol eller drugs eller sjokolade du ikke kan la være med.

Det er en besettelse som holder deg oppe som du ikke har kontroll på, og er det alvor  får du abstinens (!). Dopaminet synker, ditt normalnivå er da ikke OK, du kan ha bio kjemisk ubalanse – apropos. Alle med bio kjemisk ubalanse “biter i noe annet” for å roes.

Ubalanse i bio-kjemien gir utløp for avhengighet. (Vi har flere artikler om bio-kjemisk ubalanse.. Den første er med utgangspunkt i spiseproblemer og den henviser til NRK1 program som ikke visste dette – i slutten av den – se tips om bio-kjemisk ubalanse…og i overskriften på flere ander artikler, man blir lettere avhengig pga det..)

“Om man tyr til kicken/The drug/mannen/jenta/sex som gir rask tilfredsstillelse så fungerar dette  som i andre avhengigheter som når vi tyr til alkoholen, kaken,sjokoladen… som gir rask tilfredsstillelse . ” – ref.Brustna Illusjoner

Nedturen kan bli værre og oppturen trengs oftere.. Om man fortsetter – blir man kortere och kortere tid i “kicken” och tilfredsstillelsen – og man blir lengre och lengre tid i Nedturen – det “ikke-velbefinnede”…altså ubehaget ved å ikke ha Rullator.

Å være sexavhengig og “kjærlighetsberoende” er å fylle et tomrom med andre mennesker. Og man kan ha mange relasjoner på samme tid men likevel føle seg ensom.  Og vi er da redde for å bli avvist. Sjonglerer og attraherer. En sex- och forelskelse-addict kjenner seg ofte litt ensom og  tom innvendig …Man utøver makt, kontroll, forførelse, erobringer, man  flirter och søker kicks for egen vinnings skyld. Noen søker spenning og smerte for å kjenne seg levende og noen måler kjærlighets-engasjement i smerte..

– Sptiznogel skriver om Sexdrevne kvinner i VG Helg idag 28.7.2012 og det er ikke omtalt annet enn positivt. Det kan trengs siden kvinner stadig omtales som “tregere sexuelt enn menn” – men det kan også være Addicts(!). – Det har hun ikke tatt med sålangt..

Kan man slippe taket i denne falske relasjonen vil man kunne innse at den andre part bare er verktøy for begjær for oppmerksomhet.  I ytterpunkt  nærmest som Paradise Hotel kandidaters kjør av typen “ta meg” /”se meg”. 

“En sex och kärleksberoende tror att relationen går ut på sex och man kickar på att  mannen eller kvinnan vill ha sex – man känner sig attraktiv och betydelsefull då. Men detta är makt –  över mannen som känner åtrå.  Och makt och kontroll är inte sund kärlek.  Om relationen bara är attraktion och sex, då står den ju och faller med det.” Brustna Illusjoner.

En sex- og forelskelse-addict blander sammen sine følelser og hun eller han kan ikke skille  intimitet (nærhet) fra  intensitet  i en relasjon. Den avhengige blander sammen den sexuelle følelsen med forelskelse-status.

“Det är en besatthetssjukdom där planerandet och jakten på drogen –  sex, romantisering, passion och förälskelse upptar hela personens tankar och liv.” – Utdrag fra svensk bok med navn Brustna Illusjoner. En obsessed kvinnes berettelse. Flott.

Er ikke alle kjærlighets-avhengig?

Når vi skal beskrive hva kjærlighets-addict er så må vi ta med at selvsagt er alle avhengige av kjærlighet… det grunnleggende behovet av nærhet og sunn kjærlighet. Men bevissthet på at vi kan være In LOve In LOve.. -det er  noe annet -og som sagt kan sexen som ikke er knyttet til personen eller noe varig forhold- være et “dette ligner Love”. Det er jo nesten som mat-besatthet :)(Belønningssenteret)

Dysberoende på svensk – kommentar fra forfatteren av boken nevnt over (søk den opp om du vil lese hele):

Dys= när det har blivit fel i det normala beroendet av kärlek – när den är dysfunktionell – man är besatt i förälskelsen – kärleken. Når man “er i kjærligheten og kicker på å bli forelsket og forelskelsen blir som et Drug- da må vi vurdere om vi er i vår egen felle.

“Att vara förälskad och kär är underbart – en fantastisk känsla – om man är två om den – två att känna samma sak och förälskelsen utvecklas till en relation och djup kärlek. Men när den är ensidig och man ändå har bestämt sig för att det just är ”han/hon” som är den rätta. När man försöker göra om både sig själv och honom/henne för att passa in.”

“När han/hon blir ett objekt, ett projekt, ett ”krig” att vinna och jakten har börjat – för att jag har bestämt mig för att det just är han. Han har bara inte förstått det själv, inte förstått det än, att det är jag och ingen annan som är bäst för honom. ”

Forelskelsen bunner i intimitetsredsel og ensomhetsredsel  og derav ser vi ofte at relasjonen mangler kommunikasjon, omsorg og initiativ… Når relasjonen ikke har – nærhet, tillit, ansvar –  å våge å lære hverandre å kjenne,  da mangler det “basic” kjærlighet.

Hvis forholdet eller  sexen har kun intensitet dvs. spenning, kick och følelsesopplevelser. – Ja, da skal du  fundere på om  du faktisk er Love-addict eller Sex-avhengig.

Ganske snart skal vi overføre en artikel om “Hekta”- når vi er selvutslettende og usikre  og aldri slipper den andre fri (uansett avvisning eller virrvar ser vi noe å holde tak i….. For noen har det kanskje bare hendt en gang- den ene gangen “addict” -Ja, det skjer..) Er du mitt opp i det, spør

annina@addictsandhabits.com

Endrings- og Avhengighetsterapeut. Samtaler og kunnskapsdeling gir motivasjon og gjennomføring.

kontakt oss med mail  /  4826 9956 (9-11)

Vis a vis CC Vest i Oslo etableres i januar gruppe for Påtvers-avhengige (slik at ikke alle gruppen må ha samme type uvane/avh.het:) antagelig som en stiftelse som kan markedsføres. Det er alt for få som benytter grp. som NA (narkotiske stoffer /avhengige, – det kan være lovlige piller-  , ref Brennpunkt http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11002013/05-11-2013 og  særlig SLAA (sex and love addiction anonymous) og OA (overeaters anonymous).

Derfor tillater vi oss en gruppe -ordning som vokser “påtvers”. Ofte er det en uro i bunnen og ikke helt angst-fritt, slik at selvfølelse og samtale må styrkes:)

Her var artikkelen om sex/relasjons-avhengig/rundbrenner, men husk at du også kan være medavhengig av en psykopat!

Enkeltsamtaler kan for mange være bedre, der har vi en snill timepris ved kontinuitet og rammer for minst 5 avtaler. Tryggt.

Annina :)

Appendix:

Fra Wikiepida om S.T.E.R.B.

Short Term Energy Relieving Behavior, forkortet STERB, er et begrep som brukes i addiktologien for å beskrive hvordan en misbrukspersonlighet skaper seg kortsiktig lykkefølelse utenfor seg selv gjennom ting, objekter og hendelser. Å «sterbe» vil kunne være f.eks. å drikke alkohol for å slippe å kjenne på smerten eller fjerne en urolig følelse, eller på andre måter ruse seg på et rusmiddel.

Man kan også sterbe på ting som mat, sex, porno, andre mennesker, jobb, trening etc. Når et menneske søker ut i ting, objekter og hendelser utenfor seg selv for å slippe å forholde seg til det som er virkelig – slik at det skaper alvorlige konsekvenser, kan man snakke om misbruk.

For en person som lider av en eller annen form for avhengighet, kjemisk eller ikke, er kunnskap om sterb svært viktig for å kunne ivareta sin tilfriskning på alle plan.

Home Addicts & Habits Ubalanse kan bli sexmisbruk eller sex-avhengighet…..
credit
© 2012 - Addicts & Habits. All rights reserved.