Facebook LinkedIn E-mail RSS

Uansett vekt kan du være sukkeravhengig – Fedmeprogram NRK1 glemte det

Published on 16/03/2012, by

 

Debatten, Nrk1, med Erik Wold (som er flink til belyse og balansere) i slutten FEB012 hadde gode innspill og god forståelse og dialog mellom fagfolk og klienter. Inkludert en svært overvektig ung kar med guts til å si at han ikke greier å komme seg ut av det usunne uten operasjon. En jente hadde nytt og flott liv etter det..(tarmforkortende operasjon/gastrisk bypass). Trimdronningen Kari Jaquesson forfekter trening og mat…Den eneste som nevnte FØLELSER og psykologiske årsaker var Eli Rygg – den kloke:) Deltagelse i panelet var professorer og direktører for Helse.. og sentrale politikere og Norges idrettshøyskole. De kan “sitt”. Noe mangler;

Trening og mat, trening og mat, det er helt riktig uansett hvilken institusjon, tro eller fagfelt man kommer fra. Kanskje OGSÅ rett mat foran / i forkant av det å begi seg ut på planer om trening, en omlegging som ikke er salater og pirk i magen men kraftig og energitung mat , som f.eks. supermat, naturlig mat, steinaldermeny eller “lavkarbo” (glem motebegrepet, les Eenfeldts “rEvolusjonsdietten”).

Heng deg ikke opp i trendene og begrepene for mat-valg nå men erkjenn at vi HAR et samfunnsproblem av MELET og Sukkeret som svir i lommen hos Helsevesenet i form av mange utslag og hos den enkelte. Den enkelte /personen med PROBLEM i dette, det er over 40% av oss 5mill. . (60% av oss over 40 mener jeg å ha lest, kanskje 20-30% av ungdommen..avh. av definisjon.).

Vi HAR ikke ork hvis vi går på brensel (mat) som tapper oss for energi istedetfor å fylle oss med energi.Typisk negativ effekt på hjerte og blodkar, hjerneslag i ytterste konsekvens, har også sett ME og MS nevnt i dette, masse stoff om mat ifb. med Alzheimer og ofte er denne energitappende mat medvirkende til Fibromyalgi og andre psykosomatiske lidelser. – FOR IKKE Å SNAKKE OM DEPRESJON og derav den peppringen over den ganske befolkning med Lykkepiller /Anti depressiva som en Big Pharma industri SKOR seg enormt på !!! Sammen med fysiske sykdommer som slår ut etter hvert – med den enkle hoved-årsak at (gal) mat stopper “livet”.

ADHD og hyperaktive barn og masse andre tullediagnoser ER produkter av feil inntak. Forskning henger på nå. Ja kjære leser det er en genetisk faktor, det er det OGSÅ i hvor lett vi blir avhengige, det teller MER enn miljø. Men for ikke å hausse opp det / banne i kjerka så si det er 50/50, en startpakke med “lettere for avhengig” og så ; miljøet rundt deg som enten gir deg en uheldig oppfatning av alkohol, røyk, eller det er en uheldig etterkrigsoppfatning av MAT som vi har med i ryggsekken? Ja.

Vi har daglig et MILJØ, et TILFANG av feil mat og en ryggsekk av uvaner hva gjelder matvalg som er EKSTREM, og vanskelig å snu. Ekstremt feil matlig input rundt oss er like vanskelig å endre som å tørrlegge en alkoholiker – kanskje ennå værre. For noen er det like tøfft som herion-avvenning. Det er en alvorlig avhengighet “Running Your Brain”.   Det var ikke tema i programmet. Det nærmeste de kom tema var at Eli rygg sier Følelser, uro, trøst, så jeg hopper i soffaen med ETT ord til: Avhengighet.  Det er nesten umulig med en time Gym mer (et forslag til å redde barna av Jorunn Sundgot Borgen/ Norges Idrettshøyskole)  for å få bukt med det. – Det betyr ikke at jeg er imot mere bevegelse men det er som Musen som pisset i havet . Vi må ha Flere tannhjul /grep endret på samme tid, så den enkelte  med alvorlige problemer “Forløses”.

Og vi har avhengigheten i flokk, nesten alle vi – nå.  Vi har vokst opp med en begeistring for søtt og en Kos-trøst-mantra for sukker og mel som ikke er ment for organismen – raffinert og behandlet- It Kills.

VI er minst 75% som er sensitive på sukker!!!   Vet du at melet tetter igjen tarm-veggene for næringsopptak?

Veldig mange MISTER energi av mel. Du kan kjenne hvis du øker mel at du Fader ut- du vil på soffaen- trett.Slutt.

Jada; kjenner du deg bedre så er det fordi det er en kortvarig velværefølelse enten “roende”eller “nå orker jeg motgang ” men det påfølger en nedtur og  ubalanse i insulinnivået som gjør at du må ha MER for å komme opp i pari, så:  Ennå mer.

Programmet omhandlet dilemma med å operere eller ikke operere de ekstremt overvektige, hvilket landet på fornuftige (DEL-) løsninger. Kari Jaquesson mener vi foreldre hjelper ungdommene “feil innen de er aktuelle på operasjonsbordet” …(de fjerner altså deler av tarmen, mindre blir tatt opp av maten, men det gjelder næring også, så enkelte får problemer ut livet med denne operasjonsformen. Det bør uansett gjelde ekstreme unntak, så ikke vi opererer vekk kolossalt med fettopptak i de store kroppene, pluss hudplastikk som en samfunns-vane vi skaper oss..).

Ja: vi og de spiser feil innen de ber om hjelp. Det ville være klarere og lettere å skape en endring om vi endret på Årsakene. Eli Rygg og kommentaren under fra President i psykologiforeningen er inne på årsaker. Følelser. Trøst. Traumer og uro forsterker eller SKAPER mat-trøst. Det er ikke tvil om at melvarer kan i mengder bli som Valium(!).

Representanter fra skolesystemet / Utdanningsdirektoratet prediket “mer gymnastikk”. Gutten på 150-200kg forklarte at det hjelper ikke en ekstremt overvektig å prøve å gymme litt mer, på skolen…Helsedirektør Bjørn Inge Larsen var en av dem som kjente til mest fysiske tiltak som botemiddel. Somatikk. Forebyggende. Han har også tidligere nevnt at Helsevesenet må satse mer på somatikk enn på psykisk helse.  Vi er uansett stilling og ansvar veldig glad i å fremme det vi kan mest om selv, ikke det som er litt ukjent terreng, men han er altså direktør for både fysisk og pyskisk helse, og nevner somatikk ifb med diabetes II, altså matproblemet …

Blind på symptomer

Blind på symptomer sier Tor Levin Hofgaard som er president i Psykologforeningen (1.3.2012 i Dagbladet) uten at det er noen stor overskrift som kan forandre verden. Men det ER det. Det er en overskrift som kan forandre verden men ikke når den er så liten som nederst på side..  i Dagbladet.

Har man låst seg i hodet er det kanskje…ikke fysisk helse som er nærmeste anliggende. Det biter ikke !

Det er årsaken som ligger bak, om enn det kan være Følelser, hendelser, livsenergi, truet, mobbet, stress eller uro. DET er største årsak i verden til omtrent alle lidelser helsevesenet får på bordet. Det ligger psykologiske og følelsesmessige  årsaker bak at noen ender opp med mat-avhengighet og sukker overforbruk og en overbelastet organisme. Det behøver ikke bety at vi alltid kan skyte foreldrene. Slapp av.

Hofgaard sier det smarte som kun Eli Rygg greide å nærme seg, blandt professorer og spesialister, at “Vi har nådd et lavmål i forståelse av fysiske plager og psykologi når barn får skåret bort 90% av magesekken. Det ble klart etter programmene Puls og Debatten på NRK forrige uke.”  (Blås i om det er magesekk eller tarm..gniss uønsket.)

Alt var livsstil og fysikk, ingen bortsett fra Eli Rygg nevnte at det er “Det Levde Livet ” som ligger bak, som har forårsaket Symptom Overvekt. Vi kan legge til at det ER også genetiske disposisjoner og en ubalanse i hjernens kjemi! Kall det Sensitive mennesker (her). Selvsagt reagerer ikke to uilke personer likt på de samme elendige matvarene. Noen reagerer voldsomt.

Vi har mye kunnskap om hvor lang vei det er fra informasjon til Holdnings- og adferdsendring ….sier Hofgaard. Thats right. Og de dyktige ansvarlige for Senter for sykelig overvekt forsvarer likevel sine “hjelpeverktøy”  og mener Hofgaard er “blind” (ehhh…) – men slike kamper om sannheten fører ikke til noe god og SAMMENSATT løsning.

Hva med å si “Ja, OG..” istedet for ” Nei” .

Jada, operer noen dere, så få som mulig, men samfunnet og andre spesialister vil og må ta tak i feilen i riktig ende, og det er ikke dere på Senter for Sykelig overvekt, antar jeg. Dere kan neppe forebygge at det oppstår så mange sykelige overvektige, eller hur? Så la nå noen andre være smarte(re) der.  Kunnskaping er å dele og høre og skape nye løsninger.

Vil du vite mer om det som IKKE ble sagt i programmet som ER vesentlig bakenforligende årsak? Se under samt følg med i neste artikkel (april).  VI har også en fra før som tar opp at følelser skaper sukker-behov som Hofgaard sier (takk) , den var på Mindstep tidlig 2011.

Neste (art.) kommer snart ang Hjernens kjemiske ubalanse og det gjelder Medfødt Avhengighets-sårbarhet  (jeg vil snart kalle det MAS for å høres over flere dalføre..). -Biokjemi –  Vit at ortomolekylær medisin er på sporet, vi trenger art-riktig føde for å forebygge og for å hele.

Medfødt Avhengighets-sårbarhet (MAS)

MAS i i hjernen, er f.eks.:  ; 1) FOR LITE Serotonin, det skaper et sterkere sug etter søtsaker og brød eller pasta…. Har vi for lite serotonin kan vi være trege til å fullføre noe, lettere bli sinte, lettere deprimert, lett overreagere på hendelser, ha konsentrasjonsvansker. Disse trekk ligner High Sensitive People som vi har en annen artikkel om – Lest av mange tusen. Mange blir lett slått ut, såre, ubalansert.  Ofte er sensitive mennesker også kreative, sjå dit.

2) Har vi for lite Betaendorfin er vi Overveldet av det minste , kan lett være hudløs, isolert og ensom, det er KLAR sammenheng mellom lite Betaendorfin og lav selvfølelse. Lav smerteterskel og fortvilelse betyr sterkere Drug-sug (craving).

3) For lite Dopamin (sukker er den sterkeste dopamindriver på linje med Kokain om ikke samme tall/styrke pr sek.) og katekolaminer (kjemiske emner som kommer fra aminosyren tyrosin), er depresjonsdriver, koordineringsvansker, en følelse av at aldri være fornøyd, kanskje tvangsmessige handlinger (NB til disse Tvangshandlinger /Psyk/ behandling som TV kjører en serie om nu.)  For noen: lav sexuell lyst, konsentrasjon vansker, søvnvansker, minneproblem.

Dessuten gir for lav Dopamin  en alt for rask nedbrytning av kullhydrater! Så blodsukkeret kjører berg og dalbane i kroppen. Ta også med at vi får MASSE  resepter på piller som kjører opp dopamin (anti-dep.) – og hva skjer? Kroppen slutter å skape den dopamin som den til nød greide før, den trenger mer “shots” – du gir den mer, – den Synker  ennå mer ang. egen evne til å balansere dopamin – hvor mye tror du det BETYR, hva tror du vi TAR istedet?? Mer piller, drug, sukker, mat….

Han en god dag og spre dette samfunnsbudskap. Illustrasjonen min påminner oss om at det er sammensatt årsaksbilde. Følelser og reaksjon på hendelser er alltid medvirkende. Traumer… Uro. Gener (biologisk og derav kjemisk) og inngrodde familevaner gir en startpakke ifh. til maten.

Tilfanget av matvaretyper er radikalt endret – men akk- ikke menneskefordøyelsen vår.. (prof. Eenfeldt m.fler.). Så har vi dette Biokjemiske som nevnt i pkt 1)2)3) . DET er noe som må endres for at samtalen med terapeuten skal virke, til-og-med nødvendig istedetfor (mye) psykiatri og medikamenter. Likeså ifht.  slanketiltak, livsstilsendringer og dietter. Thats it. Gjør DET før operasjon.  Når ikke temaet er “Operasjon og Hva gjør vi med Ungdom” så vil jeg også si:

Gjør endring her hvis ubalanse ifht mat, uansett alder, også ifht PMS, mistanke om depresjon,uro og sinne. Det skjer også store endringer fra vi er mitt i trettiårene t.o.m. “overgangen” (som også gjelder menn.) Noen kan merke de endrer personlighet, andre kan miste struktur, motivasjon, relasjon..(..)

Kontakt annina@addictsandhabits.com for spørsmål, evt. telefon mellom 9-11 4826 9956

Home Addicts & Habits Uansett vekt kan du være sukkeravhengig – Fedmeprogram NRK1 glemte det
credit
© 2012 - Addicts & Habits. All rights reserved.