Facebook LinkedIn E-mail RSS

Sugar Damage del I- Sukker og Biokjemisk ubalanse

Published on 26/03/2012, by

Hjernens biokjemi og din psyke..

...

Biokjemisk styres hjernen av nevrotransmitter (signalsubstanser) som sender signaler mellom cellene og gir oss Good Feelings eller – det vi har mye av mittveis i livet er også angst og bekymring (stress).

De gir oss også den ettertraktede lykke (dopamin) og  tilhørighet og trygghet (Oksytocin) (..m/fler).. Den biokjemiske prosess reagerer ulikt fra person til person på kjemi i føde vi inntar og derav gis ulik følelse-koeffisient.

Biokjemiske ubalanser i hjernen utløser og “hjelper” alt fra angst, Parkinson, hyperaktivitet (ADD), lav konsentrasjon, søvnvansker, PTDS, migrene, Alzheimer, demens, fibromyalgi, ME, MS forverres, og …depresjon. Hjerte-karsykdommer, strokes. Likeså innvirker det på  avhengighets-sårbarhet som vi omtaler her. Noe er genetisk, noe er skade.

Til og med nedstemthet og angst er symptomer på Bio-kjemisk ubalanse i hjernen. (Og det å bli utslitt av fysisk aktivitet, ikke bare forbigående deilig sliten…) Iblant er det lurt med andre grep enn piller, som den største del av befolkningen velger og får opp i “fanget”. Mest vanlig er terapi, ikke rart det tar tid eller ikke hjelper så voldsomt, uten en ‘Change’ av flere tannhjul på samme tid.

Det er hvertfall mange og lange psyko-lidelser som kan reguleres med rett mat, se neste artikkel om fettets betydning. Sammen med rett terapi i mange tilfeller.  (Men er du slapp, nedfor, lei deg, redd eller lignende – Spis DEG FRISK- antagelig uten både terapeut, piller, legebesøk. Enten er du en selvgående Changemaker eller så ber du om hjelp til en varig løsning.)

Det må understrekes at det hjelper RADIKALT på deg og meg som er urolige, deprimerte eller hyperaktive. La den kjempemessige personlige gevinst -LIVSGNIST og styrke – og den samfunnsøkononomiske payback surre i bakhodet. Repeter følgende kunnskap:

ER du en jojoslanker eller opp og ned i humøret eller depressiv uten helt å vite det?

Medfødt-avhengighets-sårbarhet/ En Bio-kjemisk ubalanse

1) FOR LITE Serotonin (signalsubstans) , det skaper et sterkere sug etter søtsaker og brød eller pasta…. Har vi for lite serotonin kan vi være trege til å fullføre noe, lettere bli sinte, mye lettere deprimert, lett overreagere på hendelser, ha konsentrasjonsvansker. Disse trekk ligner High Sensitive People som vi har en annen artikkel om – på Nyemindstep.com lest av mange tusen. Mange blir lett slått ut,  såre, ubalansert.  Ofte er sensitive mennesker også kreative, sjå dit.  Fedons hjernemat-tips og mine egne sexualitets-tips;

Serotonin gjelder HUMØR, AGGRESJON, KONSENTRASJON…voila…. spis mere protein, som egg, fisk, kylling. Fet fisk med omega-3 og Selen. Selen (mineral) bidrar og til Dopamin. Det må legges til for den almene forståelse at Serotnin er et meget sentralt lykke-hormon på linje med dopamin (brukes også i anti depressiva) og det er direkte knyttet til f eks vårkåthet hos kvinner (menn er stabilt kåte hele året..), altså sexualitet, humør, søvn og mere attåt. Om våren blir serotoninnivået høyere pga sollyset og det slår ekstra ut på kvinner (og mine skrullete hopper..)

2) For lite Dopamin (Signalsubstans)  og katekolaminer, er depresjonsdriver, koordineringsvansker, en følelse av å aldri være fornøyd, kanskje tvangsmessige handlinger (NB til disse Tvangshandlinger /Psyk/ behandling som TV kjører en serie om nu.)  For noen: lav sexuell lyst, konsentrasjon vansker, søvnvansker, minneproblem.(Sukker er den sterkeste dopamindriver på linje med Kokain om ikke samme tall/styrke) Det positive utslaget er energi, motivasjon og mestring.. er det raaaart vi vil putte i oss en Quick Fix?

3) Har vi for lite Betaendorfin(sign.subs.)er vi overveldet av det minste. Kan lett bli “hudløse”, isolerte og ensomme. Det er KLAR sammenheng mellom lite Betaendorfin og lav selvfølelse ! Lav smerteterskel og fortvilelse betyr sterkere drug-sug (craving). Disse trekk ligner også High Sensitive People som vi har en annen artikkel om – på Nyemindstep.com, lest av mange tusen. Mange blir lett slått ut, såre, ubalansert.  Ofte er sensitive mennesker også kreative, sjå dit.  

Dessuten gir for lav Dopamin  en alt for rask nedbrytning av karbohydrater!

Så blodsukkeret kjører berg og dalbane i kroppen. Vi får MASSE  resepter på piller som kjører opp dopamin – men hva skjer da?

Kroppen slutter å skape den dopamin som den til nød greide før, den trenger mer “shots” – du gir den mer, – den synker ennå mer ang. egen evne til å balansere dopamin – hvor mye tror du det BETYR, hva tror du vi TAR istedet? Mer piller, drugs, sukker, mat….

På grunn av vår følsomhet har mange av oss fått overaktiv bukspyttekjertel som gjør at det utsondres for høye insulinmengder når vi inntar sukker og stivelse. Det svinger mer i blodsukker og kortisol (stress hormon) må skapes av binyrene for at vi skal orke, men kroppen er da stresset av rot.

Vi fødes altså med sukkerfølsomhet  og det stoffet er ikke naturlig slik vi tilbereder det raffinert. Hjernen er avhengig av glukose men skaffer seg det av fett og protein.

Det å være sukkerfølsom behøver ikke bety at du blir eller er sukkeravhengig og det er mye lettere for deg å ta til deg råd og endre bittelitt på vaner for å komme på  rett side.

Vi ser at rundt 25% av følsom for sukker er innenfor kategorien avhengig. (Følsomme for sukker er oppimot 75% av befolkningen, et stort flertall).

Flere forskere vet at sukkeret og transfettet i kombinasjon har skadet hjernen . Fettskrekk i tiår og nytt industrifett (transfett) har rubbet hjernens balanse. Foran oss har vi sukkeret og andre lett-tilgjengelige “dop”. Alarmen går.. For sammen med en sårbarhet for avhengighet går svært mange i den fella – og ikke kun på mat. 

Sentrale nevrotransmitter (signalsubstans/budbærere) som Serotonin (regulerer humør og takling av livet), Noradrenalin (gir oppmerksomhet, søvn, læring og følelser) og Dopamin (belønning og lykke, motivasjon og mestring..) trenger protein med korrekte aminosyrer og fettsyrebalanser som disse “nevrotransmitter” kan lages av!  Betaendorfin er også den mest karakteristiske i smh med sukker-følsom.Lav Betaendorfin/lav selvfølelse

“Gaba” er også et angstdempende hormon som er med i denne balletten.   Sukker skaper i motsetning til fett og protein en glykosering av hjernen, en karamellisering som skader cellemembran. I cellemembran sitter reseptorene som tar imot budbærerene (signalsubstans/nevrotransmitter). Kroppen ruster av oksydering! Antioksydante matvarer beskytter. Antioksydant typisk grønnt, kaffe..

Er du avhengig har du en kronisk sykdom du må lære deg å leve med det, – og den er i tillegg progressiv, den øker i styrke. De fleste sykdommer, her også avhengighet, er  “multi-faktorelle”. Avhengigheten er fysisk forankret og begynner i hjernen, selvsagt som et psykisk uttrykk, men det er kjemiske sensitiviteter og en annerledes fungerende hjerne som gjør at vi er sukkerfølsomme fra starten av.   Det innebærer at du ofte har for lavt blodsukker, noen ganger for høyt og ofte svært svingende og det  skaper kronisk stress. Utmattelse og slitenhet er ikke bare pga. “det som skjer”, det er også bio kjemisk årsak! Sammen med drivstoffet, om du fyller “diesel”…

Energi-nivåene og energi-fornemmelsen påvirkes lett, disse signalsubstansene (den mest kjente er dopamin,vel) farver livet ditt, mer enn det…det dominerer livet ditt? Det er ikke hvordan du har det men hvordan du tar det…Tenk om det veier mer hvordan disse nevrotransmittene funker, enn 1år med kognitiv terapi.

Og; Blir du avhengig blir det altså verre for hvert år om du ikke får hjelp, vi dør av disse årsakene og konsekvensene.

VIL DU DAGLIG pøse inn raffinert, usunnt industri-revolusjonerende stoff som øker;

* Nervøse tendenser (symptom på svingende blodsukker, uroen øker)

* Hodepine og migrene (symptom svingene blodsukker, selvsagt også andre årsaker)

* Humørsvingninger -og for noen panikkangst (!) (symptom på svingene blodsukker)

* Infeksjoner, lavere immunforsvar

* Søvnløshet

* Stress, uro, depresjon

* Soppinfeksjon

* For tidlig aldring

* Avhengighet (sukkeret trigger avhengighet om du er sukkerfølsom, du kan teste OM)

Andre typiske tegn er irritasjon, tanker som spinner rundt (da får du raskt  Valium om du ber om det…)svette, uvel, dimmesyn, konsentrasjonsvansker

Genene dikterer jo ikke eksakt hvem du blir og hvor sjuk du blir, men de gir deg en startpakke og en reaksjon på omgivelsene, ditt næringsopptak og dine opplevelser. -Got it?

Vi blir sjuke både av traumer, sjokk, overgrep, “abusive people”, dårlige ledere, og kjærlighetssorg eller tap. Men vi takler dette ekstra elendig om vi stapper hodet fullt av kjemisk feil stoffer som gjør at vi reagerere mye “sjukere”. Diagnosene står i kø, “match them”.

Er du med? Dette er ikke så kjent i Norge (hvor alvorlig det er) men sukker og transfett  og mye av plantefettet har laget Krøll i hjernen og mye psyko-lidelser,  fedme- , anorexia og piller og andre drugs kommer av dette! Jeg kan legge til “bl.a.” men brøkdelen er…stor.

Snakk om å ta det onde ved roten. Og snakk om å dempe pillebruk og psykiatri m/tvang (tvangsmedisinering).  Bare ytterkantene av disse gruppene mennesker er noen millioner i Norge. Vi vanlige. Legg til fedme-offer.

Alkohol og sukker fungerer på samme sett i en hjerne som har biokjemisk ubalanse..btw.

75% av oss reagerer antagelig uheldig på sukkerinnholdet i vår tids mat. Make a Change.

Når vi er superfølsomme frisettes altså store mengder Dopamin (belønning, lykke, mestring) og Beta-endorfiner, de signalsubtansene som gir følelsen av energi og fokus, fra alle karbohydrater som er raske, ikke kun snop & sukker, men vi omtaler “sukker”.

Vi kan påvirke våre geners svakhet ved å spise utenom disse raske karbohydrater og gi hjernen jevn glukose, den trenger nemlig ikke karbo for å skape glukose men omdanner fett og protein etter behov. Derfor er diabetikerdietten og steinaldermenyen passelig for de fleste sukker-sårbare. Likevel er det visse tester du kan ta for alle er ulike! Selvsagt. – Og for å bremse og stoppe en avhengighet trenger du terapi, og den må “push the changes”:

Neste artikkel er om fettet – og greier du snu på begge: Voila. Frisk. (Mye friskere. Psykisk og fysisk.)

Kontakt annina@addictsandhabits.com for spørsmål, evt. telefon mellom 9-11 4826 9956

Home Addicts & Habits Sugar Damage del I- Sukker og Biokjemisk ubalanse
credit
© 2012 - Addicts & Habits. All rights reserved.