Facebook LinkedIn E-mail RSS

GENERASJON AVHENGIGHET -VG Helg Jan.2013

Published on 17/01/2013, by


GENERASJON AVHENGIGHET  – Av Ronny Berg og Hanne Kreutz-Hansen publisert i VG Helg 12.1.2013

Stadig flere unge i Europa utvikler en livsstil preget av avhengighet.

 

...Før misbrukte mennesker sigaretter og alkohol. I dag er vi også avhengige av sukker, Pepsi Max, sosiale medier, slanking, sex og Botox. Ifølge et nytt forskningsprosjekt i regi av EU lider nå hver tiende europeer av avhengighet til et lovlig, eller ulovlig rusmiddel.

Nesten en femtedel av helsekostnadene i Europa skyldes avhengighet. EU frykter at dagens ungdom ikke vil klare å ta forventet samfunnsansvar, men istedet forsøke å surfe gjennom livet på jakt etter nytelse og anerkjennelse, hektet på Facebook og nettspill.

Hva er egentlig avhengighet?

I følge ny forskning har både spilleavhengige og alkoholavhengige endringer i bestemte reseptorer i hjernen.– Kanskje blir noen mennesker lettere avhengige enn andre, mens det er litt tilfeldig akkurat hva de blir avhengige av, sier Espen Walderhaug, forsker ved klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo Universitetssykehus. Sammen med en gruppe forskere ved Yale University påviste han at antall serotoninreseptorer i hjernens belønningssystem hadde sammenheng med hvor hardt man er rammet av spillavhengighet.


Noen er altså biologisk predisponert for avhengighet, mens miljøet avgjør hva man blir avhengig av.


Overlege og førsteamanuensis Ismail Cüneyt Güzey ved institutt for nevromedisin ved NTNU mener vi må bli mer åpne for å se på avhengighet som et separat fenomen.– Hvis man er avhengig av et stoff har man en tendens til å bruke andre substanser som gir samme effekt i hjernen, sier Cüneyt Güzey.  EU definerer avhengighet som en av de største samfunnsutfordringene i Europa. Nylig skrev VG at barn ned i 11-12 årsalderen er hektet på nettporno.

Hvorfor er vi mer avhengige enn noen generasjon før oss? Psykolog Sondre Risholm Liverød, spesialist i klinisk voksenpsykologi, mener at et økende antall avhengighetsskapende uvaner skyldes holdningen vi har fått til smerte i dag.- Kanskje har velferdssamfunnet fremprovosert et ideal om at lykke er et liv blottet for motstand. Vi tilstreber derfor minst mulig ubehag og vanskelige følelser, og flykter isteden fra oss selv. Enten ved å trene uforholdsmessig mye, fordype oss i smarttelefoner, jobbe døgnet rundt eller drikke alkohol, sier Liverød, som driver nettstedet webpsykologen.no.

Med internett kom en oppfinnelse som gir en slags kompensasjon for savnet etter virkelig nærhet.
– Kanskje fører jaget etter å leve lykkelig oss inn i stadig flere avhengighetsmønstre, sier Liverød. I en klinikk i Bærum forteller addictionspesialist Tone Glestad i Semsa (Senter for mat- og sukkeravhengighet) om sin avhengighet til sukker, som senere ble erstattet av alkohol før hun igjen fant tilbake til godteriskålen. På Semsa kommer folk fra hele landet for å bli behandlet for sukkeravhengighet, etter samme modell som rus og alkoholavhengige.
– Det er hva sukkeret gjør med hjernen din over tid som endrer atferden din, forteller Glestad.
– Personlighetsendringen gjør deg besatt av hvilken butikk du skal gå innom på vei fra jobben, hvor du får spist kaken alene, vekkerklokken som stilles, så du får kost deg med søtsaker på natten uten at familien ser det.

Det er avhengighet, forklarer Glestad, som mener vi har èn avhengighet, men forskjellige utløp.
En kvinne i 30-årene forteller at hun ikke har spist raske karbohydrater på 80 dager, men gleden ved maten er borte. Så hun har begynt å shoppe isteden, lease biler og sette i gang store prosjekter.
– Det neste er å redde verden, sier hun.


Tidligere handlet avhengighet om alkohol, røyk og heroin. I dag sliter folk med en rekke atferdsforstyrrelser, som overspising, underspising og hyperseksualitet.
– Ungdom jobber litt her og litt der. De veksler mellom aktiviteter og interesser, de er rastløse og søkende. EU er bekymret for om de er i stand til å ta samfunnsansvaret, ved å styre og skape verdier og bringe verden videre, sier professor Jan Erik Karlsen ved Universitetet i Stavanger. Han er en av 150 forskere fra 24 land, som deltar i EU-prosjektet «Addictions and Lifestyles in Contemporary Europe – Refraiming Addictions Project. Målet med prosjektet er å påvirke Europas ruspolitikk fram mot 2020.

– Vi vet ennå ikke så mye om hvordan avhengighet til nettet, Facebook og Instagram dannes. Men vi lurer på om denne type tilfredsstillelse har lignende effekt på hjernen, som harde rusmidler, sier Karlsen.
– Vi vet i dag at en del normale aktiviteter fører til samme opplevelse av lykke og tilfredshet som de tunge rusmidlene. Det regulerer motivasjon, tilfredshet og belønninger. Derfor lurer vi på om det å jakte velvære, nyte utsøkt mat og ha nye typer sex også kan utløse avhengighet.
Forskerne tror at den nye myke avhengigheten kanskje kan fortrenge noe av den harde.
– Å velge sex fremfor heroin og chatting istedenfor piller, kan være positivt og det vil spare samfunnet store kostnader og ressurser.

Farlig fet mat

Vi blir lettere avhengig av den maten som er dårlig for oss, påstår ny forskning. Teorien om at hjernen reagerer på fettrik og sukkerrik mat slik den reagerer på narkotiske stoffer er en av de heiteste forskningsområdene innen fedmeforskningen om dagen. En rekke dyreforsøk har vist at rotter som får tilgang til usunn mat velger den usunne, og at jo mer fet mat de spiser dess mer vil de ha. Samtidig har man sett at rotter har fått abstinenser som nervøsitet, skjelvinger og hakking av tenner, når de blir fratatt sukker etter å ha fått rikelig tilgang, mens mus som har levd på fet og sukkerholdig mat, føder barn med preferanser til søt og fet mat.

Avhengig?

Ifølge de europeiske diagnosekriteriene stilles diagnosen når du oppfyller tre av følgende kriterier: Sterk lyst/tvang til å ta stoffet, problemer med å kontrollere inntak, fysisk abstinens når substans eller atferd oppfører, økt toleranse slik at større doser må til, økende likegyldighet til andre gleder oginteresser, eller at atferden fortsetter til tross for at den har skadelige konsekvenser for deg.

Nye diagnoser

De internasjonale diagnosesystemene er under revisjon. Mye tyder på at spilleavhengighet blir klassifisert som en avhengighet, på lik linje med narkotika- og alkoholavhengighet, i den neste utgaven av (DSM-V og DSM IV) som er forventet i mai 2013.

Gjengitt med tillatelse av VG
for Addicts & Habits, Behandl:
Torny Annina Boel, 4826 9956
(tlf 9-11) Oslo – Bærum -Asker
Home Addicts & Habits GENERASJON AVHENGIGHET -VG Helg Jan.2013
credit
© 2012 - Addicts & Habits. All rights reserved.