Facebook LinkedIn E-mail RSS

Forelsket eller plagsomt attrahert? Kjærlighetssorg …

Published on 13/12/2012, by

...

Det er jo den sunneste dopamin-rush av alle å være forelsket, det å velte seg i gode boblende følelser og være nesten blottet for bekymring. Her skal vi omtale den motsatte effekt av forelskelse eller “obsession”… bekymring øker og “attraction” tar fullstendig overhånd…hodet ditt får ikke fred, angstsenteret i hjernen går på overtid, søvnen perforeres eller arbeidsdagen er helt umulig…

(Film m/antropolog – Helen Fiedler –  som har bevist at hjernens senter som rammes av avhengighet er det samme som rammes av Forelskelse eller Kjærlighetssorg  kan – med litt tålamod  lenkes inn her – ).

Kort om den positive forelskelse (herlig, anbefales, vi må jo tørre det..)

Forelskelse gir oss masse herlig energi; Vi er ruset på eufori og overhører totalt den tradisjonelle fornuften (som sitter i fronten/kontrolltårnet i hjernen). Og; vi blir faktisk hjulpet ut av bekymringsmodus… (!) Hvem har ikke bekymringer nok og er sjeleglad for å ikke merke noe skepsis – for en tid… Det er Fantastisk med stor f. Det er det.. (Rosa brilleglass, ukritisk drømming, dog  en slags nødvendig risiko og LetGo-feeling som vi svever på – men husk at mange går dukken, – i enkelte tilfelle…)

Det er faktisk et rush som pågår  i hjernen som det absolutt ypperste motivasjonssystem, egentlig  i samme gata som en slags mani – men på godt – og  motivasjonssystemet gir oss en ettertraktet valuta i form av belønning bare vi tenker på vedkommende…….

Dopamin, oksytocin, østrogen og testosteron (og et par til) slår inn og denne kretsen av belønning deaktiverer faktisk angst og fryktsenteret (amygdala, reptilhjernen for kamp, overlevelse, angst og angrep). Fantastisk. Denne kretsen for belønning demper også hjernens “kontrolltårn”, altså vår bekymring og kritisk tenkning, som jeg nevnte (neo-cortex, frontallappen..).

På enklere norsk vil jeg gjerne si at forelskelse ”bedøver hjernen” både foran og bak. Både skepsis til fremmede, angst for å gjøre feil, ta feil og likeså planlegging, sensur og kontroll vi vanligvis sysler med. See?

Mye av det samme skjer når folk velger ECSTASY. Den naturlige skepsis for fremmede forsvinner! De typiske tegn på forelskelse er også sammenfallende med noe kokaineffekt, amfetamin, heroin etc. Altså trigger de kjemiske stoffene mye av det samme som forelskelse setter igang (!)  – og forelskelse er et “heavy” evolusjonsverktøy – det beste verktøy mot ensomhet og forfall.

Den naturlige forelskelse; vi føler en intens trang til å være med og hos hverandre og kjæle og berøre nesten som en rusmisbruker har sugende begjær etter neste fiks (“craving”  fra avhengighets-litteratur). De kjemiske stoffene er – apropos – mye sterkere enn de naturlige, derfor detter store deler av unge og gamle lett over i misbruk….. Men Kjære deg, hold på de naturlige mulighetene – da opprettholdes balansen og egenproduksjon av bl.a. dopamin. (Og du skal “stå i det” hvis nedtur…..for vi har alt for lett tilgang til kjemiske krykker..)

Når vi savner noen intens kan vi krysse tidsskjemaer og arbeidspress og geografiske hindringer for å opprette balansen i systemet gjennom klem, kjæling (og orgasme..).  Bare en klem på 20 sekunder har masser av Oksytocin (og dopamin) i seg, der førstnevnte skaper god tilhørighet. Du knytter deg mer til personen og har mer tillit til det som sies. Tenk på det! -Spesielt kvinner blir smørrrr..myke av riktig traktering og det er kanskje full klaff iblandt, men andre ganger går det litt galt…

Noen føler dette går galt (…. !!)

Hvis du føler at du ikke greier å møte opp – fysisk eller mentalt på jobben, du kansje ikke sover normalt og ofte tenker du vanvittig urolig (istedet for sødmefyllt) om din utkårede.. Kanskje du er engstelig for hva det sene svaret eller den glemte avtalen betyr, da kan du være “Obsessed”. Her skal vi først presentere Worst Case og senere ta med at det ikke nødvendigvis er tilsiktet.

Bakteppe; Grunderne av NLP konseptet er som kjent Richard Bandler & J.Grunder, den første er matematiker og den andre språkforsker (var). De dykket i “forbindelsene mellom nevrologiske prosesser og språk (linguistisk) og adferdsmønstre”..derav Nevro Linguistisk Programming.. ”Programmer” her er adferdsmønstre og tankemønstre som læres av erfaring og disse kan påvirkes av riktig “omprogrammering”… både slik vi vanligvis fungerer rent erfaringsmessig og språklig/visuelt/terapeutisk.(Ofte bruker idrettsutøvere visualisering slik).

Bandler og Grindler kjenner psykologifaget godt – og rundt 1974 observerte de de 3 mest effektive psyko-terapeutene gjennom tidene, ja- de tre  psykoterapeuter som skapte forandring i folk, f.eks gestaltterapeut Fritz Perls og Psykoterapeut Virginia Satir og Psykiater Milton H. Erickson, mannen med terapi/ hypnose som gjennombrudd. Han hadde selv polio som barn, dysleksi og mer, men fikk senere de mange lidende på bena (!) gjennom adferds- og bevissthetsgrep. Mye var hypnose-relatert, det å se for seg bilder / bruke anker og symboler. Storytelling…

Han endret også uheldige, fastlåste kommunikasjonsmønster i forhold, par og familier..

Milton Ericksons bok ‘Uncommon Therapi’ fra 1973 er en klassiker mange  psykologer har lest.

Jack Haley skrev den. Milton selv fikk ikke utviklet så store konsepter eller så Big Business, men: Bandler og Grunder tok inn alt dette til sitt NLP konsept.Inkludert hvordan Fritz Perl og Milton Erickson snakket seg inn til klientens kjerne (gestalt) og så skape bilder og anker og endret tankemønster (hypnosegrep) av språkmønstre, hvorfor det hadde så effektiv innflytelse på klienter etc.

Bøkene deres: Neuro-Linguistic Programming the Structure of Hypnosis, samt Frogs into Princes er forløperne til dette. Bandler er idag en eldre herre med hestehale og en stor øyeformet ring på handa, verdens ledende hypno-guru, og den mye yngre Mysteri er og en slik sjekkeguru, de er litt like av typer -og svært ’kule’.

Bandler har integrert Ericksons arbeid i sin NLP “maskin”, Mysteri har høstet av ham igjen- og det er ikke bare hyggelig for en psykolog som har peiling på dette å se hva bli-friskere-verktøy faktisk kan brukes til idag (- bryte kvinner ned..som eks.)

Er du utsatt for en Artist/kunstner i sjekking? (Pick up artist)

Kall PUA-universet en hypnoterapi-inspirert sjekke-metode hvor det handler om å manipulere en kvinne til sengs og/eller så ydmyk at hun skvises helt, det kan brukes  konstruktivt(!) – men lett destruktivt og da svært skadelig.

(Neil Strauss har en etikk om å si fra når man ikke ønsker noe mer enn en elskerinne- Wow! Det er en noe nyere utgiver….)

Det er mest menn som kurses eller leser seg til dette. Kvinner trenger kunnskap og bevissthet om hva som skjer, utilsiktet eller med overlegg. Skade kan unngås. Poenget er at Hekt-strategier er av noen lært i disse bøker og miljøer som f.eks. ”The Pickup Artist: The New and Improved Art of Seduction” 2010 og The Mysteri Method (eldre) og andre Catch-and-Release-strategier virker veldig bra. Og noen utfører de uten at det er tilsiktet!

Utilsiktet

Det kan være en mann er usikker på om forhold er aktuelt… (jobb er for krevende, skilsmisse fersk, barn hensyn, doven angående avtaler og oppfølging etc), eller usikker på om damen er den rette selvsagt. Eller selv er usikker på tilknytning… mange blir jo slik av manglende tilknytning i barndommen, foreldre i kronisk krangel eller manglende foreldre eller foreldre som har avvist eller sviktet dem. Casanova hadde dette bakteppe, bare som eks…  Kvinner som er sviktet i barndommen er også en PUA -representant av det utilsiktede slaget, det er lite “mot” (courage) rundt satsing i nye forhold  og lite peil på ekte nærhet, for de forsvarer seg eller de bare tier og ikke gir av seg selv siden hengivenheten sitter lengre inne.

Likevel trenger disse menn og kvinner belønning og menneskelig kontakt… da kan vi regne ut resten (mer attention, noen ønsker jo bare tilfeldig sex..og derav mindre nærhet), de kan kanskje være ekstra spennede og intense sexuelt eller liker å fange den andres oppmerksomhet på andre ymse vis men de skrur av iblant…og er det ikke-tilsiktet kan det være egen sommel og feighet. Men for den andre blir det veldig strevsomt. For noen vipper det over i psykosomatisk krøll.

Det skapes oftest en usikkerhet og uro og begynnende selvfølelse-svikt hos den som “catches”, forventninger skapes, små belønninger (klaff) og stadig usikre signaler. Ofte sier en mann (eller kvinne)  det ene og gjør det andre, legger flotte såkorn som ferie eller en felles drøm, noe som svinger…men når det kommer dit etter noen uker så er plutselig den andre (som er urolig) ikke med i planen.

Det merks og det skaper angst i form av tvil, og Not Good Enough-syndromet… For noen er dette “hektet” igang allerede av den første ”hot/cold” behandling eller at den ene overdriver bekymringene . Den som er PUA kan være en naturlig utgave av det.. en som trenger mye alenetid og stadig faller fra avtalen , eller glemmer avt. eller har grunner for endring/unnskyldning jevnt og trutt. Men når de er nære så er de veldig intime og det virker Longlasting. En kvinne på en slik hektablogg beskriver det som “standby i 6år”. Hun ble småsyk og mattere av å Tilpasse seg (oftest kvinner?) igjen og igjen, uten å vite om det var misbruk av hennes tid ELLER uforskyldt… Hun måtte holde seg i masta og avstå ALT. -The End. Uansett plaster og innsmiger.

Igjen; poenget er at det stadig skjer at menn enten KAN dette og nyter det, eller GJØR dette uten å vite det og de er uansett noen “emosjonelle ødeleggelsesmaskiner”(psykolog S. Gran). Den andre part kan ende opp som syk, nevrotisk (er jeg intet verdt? Endrer vi plan igjen..)og som i et kaos av uro følelsesmessig med konsekvenser i jobb, helse og familie.

Det sårer dypt mens det pågår og det ’holdes igang’ tilsvarende det meget utbredte fenomen som kalles spillavhengighet..  OG det er/ kan føles tøfft (i starten) å komme ut av, ala stoff-avhengighet. Dog er det  lettere prosess med disse emosjonelle hangups hva gjelder tidsperspektiv og progressiv forbedring.(“Lettvekter” i avh.het.)

Grepene for å komme ut av det eller det å stille den andre til veggs er ganske krevende. Noen er gode til å hjelpe deg, innen psykologer, kognitiv terapi og div. tanke(change) terapi, tankefelt terapi og NLP, noen er ikke.. og kjemien mellom deg og terapeuten teller oftest mer enn verktøyet, -be om tilpasning, skreddersøm – der det er mulig :) Avhengighetsterapeuter finnes også.

Prøv dette fremfor piller mot kjærlighetssorg hos fastlegen din. Det er ikke uvanlig at ulike angst-dempende drugs, ofte  sovepiller eller ennå værre; – lykkepiller – er i bruk. Zoloft er kansje en “traver”og jeg tar den med i tilfelle noen søker på den…av denne omtalte grunn…

Kontakt annina@addictsandhabits.com for spørsmål, evt. telefon mellom 9-11 4826 9956

Home Addicts & Habits Forelsket eller plagsomt attrahert? Kjærlighetssorg …
credit
© 2012 - Addicts & Habits. All rights reserved.