Facebook LinkedIn E-mail RSS

Fettet som endrer hjernen og livet ditt

Published on 04/04/2012, by

FETTET som surrer  i hjernen

...

Det anbefalte (!) kostholdet vårt har 10-15 ganger så mye omega 6 som omega 3 og det er  fra plantefett/oljer (omega6:omega3). Dagens vestlige kosthold er altså ca. 15:1. Det skal helst være  4-3:1 og mindre….

Det er lite kjent hvor viktig de riktige fettsyrene er – og-  at norske kostholdsråd ikke holder tritt. Synd. Helsevesenet har en kø hvor  ca.70% er knyttet til dette..direkte og indirekte. Hjernesykdommen avhengighet er o’g det. Og avhengigheten rammer flertallet av befolkningen. Både sukker, mat, alkohol og piller og sex og narkotika og andre “Rullatorer” slår inn.

Er hjernen i ubalanse av feil fett kortes tiden ned før hjerte- karsykdommer og manglende “smartness” slår inn over deg…

Det er desverre slik at for mye plantefett har skapt mismatch for hjernen det også, og at jeg sier “også” er pga. forrige artikkel om “Sugar Damage”.

Unødig å nevne at transfett er den verste (hørt det før?) men det er en skikkelig hjerne-killer som er i bakevarer, kjeks, frityrstekt mat, chips, snacks og fete kjøttblandinger, kjøtt og (noen) noen meieriprodukter men det skal syns på varedeklarasjonen… Norge har strengere regler enn andre land i senere tid.

Transfett er en industri-fetttype som er verst av allt fett, det endrer cellenes overflate (denne cellemebran som også er bevist at skades av sukkeret, se i forrige artikkel).

Hvertfall forstyrrer det cellene og deres nevrotransmitter / mottaket. (Signalsubstanser er omstendelig beskrevet i artikkel Sugar Damage I…, det er eks.vis Dopamin, som de fleste kjenner og vet viktigheten av…  Kortisol er en stress variant som vi har økt kraftig bare av insulin-nivået kroppen sliter med… Serotonin er velvære og lykke-nevrotransmit)

Hvor er evt. transfettet (repeat):

Chips (da slutter vi med det), potetgull, bakervarer, muffins, kakebunner , fritert mat. Fete kjøttvarer / blandet og kvernet kjøtt, pølser, medister…

Hjernesvinn og demens av feil fett  – tilogmed Alzheimer har med mat å gjøre ! 

Betydningen av å mate hjernen med riktig fett er nok en gang bevist i en studie offentliggjort i science magasinet Neurology Desember 2011.  Den slo fast at kosthold som er rikt på omega 3 og vitamin B, C, D og E gir mindre risiko for hjernesvinn og Alzheimer.  Cellemembran som kan bli skadd av oksydering (derfor trengs mer av antioksydanter) har reseptorer som skaper kommunikasjon i hjernen og fettsammensmeltingen er alfa omega, hjernen er omtrent 1:1 med omega 3 og 6.

Som sagt innledningsvis; Det anbefalte (!) kostholdet vårt har 10-15 ganger så mye omega 6 som omega 3 og det er i fra plantefett/oljer. (omega6:omega3). Dagens vestlige kosthold er 15:1 (!). Det skal helst være 3:1….2:1 …(1,5:1 er ideelt…)

Fordi planteoljer er iblandet det meste og kjøtt foretrekkes framfor fisk og vanlig smør. 70% reduksjon i dødelighet kan oppnås

Det som er oksydert og behandlet på forhånd har skadet fett i seg og har mistet antioksydanter. Det fremmer alderdom, kronisk sykdom og tapt kognitiv evne, så både psyken og kroppen ruster. Det er ikke vanskelig å finne stoff om konsentrasjonsvansker, urolige barn, impulskontroll, depresjon, bipolare og andre psykologiske sterkt økende trekk, og at de har smh. med forurenset hjerne av feil fett! Mange av tilfellene også tilkn. “karamellisering av cellehinnen” og – men det er mer omtalt i ‘Sugar Damage’.)

De eldre som levde på fet fisk og grønnt-de skåret mye høyere på kognitive tester så vi må innse at Alzheimer kan forebygges.  Det øker jo på med demens, – ikke bare fordi vi  blir eldre men det øker nedover i alder- og det er mest sannsynlig mat og livsstil som forverrer det.  Det er  ikke uunngåelig aldringsprosess (!!) – men en sykdom som er en slitasje-skade som kan forebygges!  Både Alzheimer og Parkinson  er i stor grad resultat av slitasje og herping av hjernen gjennom år, som kan endres.  Flere som har psykosomatiske sykdommer, eller også type ME, lavt immunforsvar, depresjon, avhengiget og fibromyalgi (eks.) kan merke at transfett og mel slår bena under dem, det kan derfor gjelde alle, men slår ut ekstra på noen.

(Utbrenthet er ikke en diagnose men en tilstand.) Utbrenthet slår ut lettere utfra feil biokjemi. Depresjon og Avhengighet gir “teflonhjerner”..

Det er som å fylle diesel på en bensinbil det å gi hjernen feil fett. Sier forsker Lisbeth Dahl. Transfett er i ferdigmat, frityrmat, ferdigbakst som kjeks, muffins, hvetekaker og ferdigkakebunner og denslags. ja.(Ikke for ingenting jeg sier det 3g)

Fet fisk er kilden til omega 3 og B, C, E vit. får man i frukt og grønnsaker, D vit. er sol- og egg-vitamin… og i fisk selvsagt.

Det er ikke småtterier kostholdet bidrar med; 37 % av variasjonen i hjernens volum /svinn skyldes kost. Kilde: Gene Bowman, Science Daily.  Han er forfatter bak studien og professor ved Oregon Health & Science University i Portland.

Norsk forskning henger med, for Norsk Institutt for Ernæring og Sjømats-forskning er på linje med dette og vet at høye inntak av transfett, (noe er uheldig og noe er heldig ved mettet fett)og omega 6 gir dårlig kognitiv funksjon og mindre hjernevolum – direkte målbart.

Nei-mat er da; Ferdigmatvarer, kjeks, muffins, popcorn i micro-bølgeovn. Frityrprodukter som potetgull og pommes frites, frossenvarer omgitt av frityrlag som fiskepanetter snitsler og lignende…  Gatekjøkken- og hurtigmat.. Fett kjøtt og blandet kjøtt som pølser, farse og kjøttdeig. Suppeposer, sauseposer og Taco skjell. (Margarin tross TV rekl.) -Var det mer? Oppsummering.

Kilder er: NIFES, Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog Kristine Andersen ved Fedonklinikken. Og Neurology, det amerikanske bladet. Med flere.

På  matvarer med transfett står det trolig “Delvis herdet vegetabilsk fett”. Og de billige varene er de verste for det har alltid (til nå) vært god økonomi i transfett som er blandet industrirester og dritfett fra ulike kilder, til ingen nytte men bare skade, hele befolkningen er vesentlig sykere…

Hva mer kan vi si? Kostholdet bestemmer balansen i forholdet mellom omega3 og omega6 både i indre og ytre cellemebran.

Fri omega6 forsterker inflammasjoner i cellene, fri omega3 (EPA og DHA) danner stoffer som beskytter cellen mot inflammasjoner. 

Ved ugunstig høy fettsyrebalanse øker inflammasjoner i kroppen. Balansen bør være under 4, helst 3 – 1, altså forholdet omega6 over omega 3. Dagens kosthold har for mye omega6 fra planteoljer og kjøtt fra pelletsdyr og for lite omega3 fra fisk. Rett og slett.

Kjøtt fra Vilt er bra for de spiser naturlig og kan ha en fettsyrebalanse som er 1:1 (hjort rådyr elg sau på utegang reinsdyr…etc)

Til nå har Nordisk Ministerråd anbefalt å redusere fettsyrebalansen til under 5 dvs max 5 ganger så mye omega6 som omega3, MEN det skal være 2-1,5 ganger så mye omega6 som omega 3! Forholdet i hjernen er som sagt 1:1. (Dette er også sagt 3ggr nå :)

Et omega3 nivå rundt 8 % av fettsyrene i blodet regnes som svært gunstig og vil kunne motvirke utvikling av kjente livsstilsykdommer. ømme og stive ledd, diabetes , muskel og skjelettplager, fedme, og OG psykiske problemer (det er en diger bøtte), humør og IQ, det var en shortcut på hva er sagt tidligere. Det er nyttig å lese om sukker og sårbarhet også/den første er gitt ut 26.3: Sugar Damage I.

Befolkningen er både fetere sykere og mer deprimert av hurtigmat, kjøttblandinger og sukker. Hjernesvinn er et faktum, økt sykdom. Dette kan testes så du finner en grei reparasjon i TIDE. Det er faktisk lett å vite hvor du står og det er provoserende lett å endre. Koster ikke mer enn handleposene med feil mat:) Det koster litt læring og det koster deg en liten test (“øyeåpner” heter det på godt norsk:).

Kontakt anina@outlook.com for spørsmål, telefon mellom 9-11 4826 9956

NB:Rett fett kan bestilles hos meg fra 20 februar. Det er ikke de store trendy reklamesponsede “overalt i media” som er best. I promise.

 

Home Addicts & Habits Fettet som endrer hjernen og livet ditt
credit
© 2012 - Addicts & Habits. All rights reserved.